Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

29.07.2021

Розмари Стателова на 80

На 29 юли 1941 година е родена Розмари Стателова. Израснала във Варна, в семейството на германка и българин, от най-ранна детска възраст е насочена към музиката. Завършва последователно Варненското музикално училище "Добри Христов" и Държавната музикална академия. През годините не престава да наднича с любопитство отвъд ясно обозначените академични музикални ориентири. Вглежда се в поп и рок музиката и цялата съпътстваща индустрия, в страстните монолози на поетите с китара, в музиката на малцинствата, отчуждена от нормите на глобалния свят. 

 

С Тончо Русев

 

Розмари Стателова коментира в многобройни публикации и класическата музикална култура. Посвети специално монографично изследване на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Участва активно и в систематизирането на неговата история. Така стана възможно да се идентифицират стотици снимки и документи, свързани с участниците във фестивала.

 

С колеги по време на обедна пауза на конференция във Варна в рамките на ММФ „Варненско лято”

 

Календарният повод около нейната кръгла годишнина, е подходяща възможност за равносметка и очаквания. Дано да продължава още дълго да изпълнява  отговорната мисия, свързана с изясняването и наместването на сложните и противоречиви културни пластове. Днес, когато живеем с илюзията, че "всичко е позволено", подобни усилия са още по-необходими за общественото здраве в най-широкия смисъл на думата. Честит рожден ден и за много години!

 

С млад мечкар в Якоруда