Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

05.09.2022

Хвърчила и планети

Снимка: Мария-Магдалена Арнаудова

Мария-Магдалена Арнаудова

На 1 август във варненския планетариум се състоя среща-представяне на фестивала на хвърчилата и новата техника на планетариума. На входа ни посрещат Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник" - гр. Варна и Юри Георгиев, председател на клуб “Асто – Въздушни чудеса“ и главен организатор на фестивала, който насочва вниманието ни към изложбата във фоайето и новия гостуващ експонат – автентична реплика на костюма на Нийл Армстронг. 

Следва кратко представяне на фестивала и неговата история. Първото му издание е през 2013 година в Шабла. Мотото е „По пътя на птиците", а фестивалът се провежда под егидата на Българско дружество за защита на птиците с цел защита на популациите от червеногуши гъски в Шабленското езеро, обединявайки еко проекти и хвърчила. Тазгодишното издание ще се проведе между 20-ти август и 4-ти септември на шест различни места – Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла, следвайки миграционния път „Виа понтика“.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на „Фонд Култура“ към Община Варна, спонсори и лични средства, както и от продажбата на хвърчила по време на събитието. Поканени са въздушни артисти от цял свят, на които се заплаща хонорар или лиценз за участие. Част от тях са дизайнери и художници, изработващи сами своите хвърчила и други, които показват закупени готови такива. За съжаление, информация за участниците се открива трудно сред публикациите във Фейсбук страницата на Въздушни чудеса и не е налична на място по време на фестивала. Публиката наброява около 4-5 хиляди души във Варна и 2-3 хиляди в Шабла. На събитието във Фейсбук за Варна са отговорили общо 11.7 хиляди души. 

След представянето на фестивала е ред и на кратка презентация на новата техника на планетариума – 8 проектора, които едновременно създават сферично пълнокуполно кино в триизмерна картина. Звукът и картината се управлява през таблет, а най-скъпото в системата е програмата, синхронизираща проекторите, за да няма застъпвания и дупки между отделните проекции. Въпреки че старият аналогов проектор е по-прецизен, когато става дума за звезди, новата дигитална техника има далеч повече възможности - да покаже движението на различни космически обекти, слънчеви изригвания и пр. С тази придобивка варненският планетариум става най-съвременният в България и на Балканите. 

На 27-ми и 28-ми август на плажа в Аспарухово между 10 и 17 часа се проведе Фестивалът на хвърчилата. След няколко мрачни дни, ясната събота привлече много плажуващи, които станаха свидетели на въздушната феерия. Публиката през първия фестивален ден беше предимно млади семейства и малки деца. Около 12 часа преобладаваха малките детски хвърчила, а по-късно постепенно започнаха да се издигат все повече големи и впечатляващи животни, шарени хвърчила в различни форми, спортни, гонещи се в небето и описващи различни фигури. До шатрата за организатори и участници имаше също и работилница за рециклиращо изкуство. Настроението беше приповдигнато, а най-развълнувани бяха малките. 

 

Мария-Магдалена Арнаудова е студентка в специалност "Драма" в Университета на кралица Маргарет, Единбург

Публикацията е по проект "Фестивален дневник" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"