Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

27.01.2024

Фестивална академия - Варна отличи фестивали за 2023 година

За втора поредна година Международния театрален фестивал „Варненско лято“ е отличен с награда за артистичен принос. На снимката: Propan punk show
Фото Росен Донев

 

На фона на преустановения Балетен конкурс, във Варна върлува „фестивална епидемия“

Награди за достойното професионално поведение за театралния фестивал „Варненско лято“, РАДАР и „Карантината“

 

На 26 януари Фестивална академия - Варна връчи годишните си награди за 2023 г. Академията е създадена през 2022 г. с подкрепата на Национален фонд „Култура“ от платформата https://varnafestivals.eu/, в партньорство с Българска телеграфна агенция, Държавен архив - Варна, Икономически университет - Варна, Радио Варна, Регионален исторически музей - Варна, Регионален телевизионен център - Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Организаторите бяха подкрепени и от Българската фестивална асоциация и Обсерваторията по икономика на културата. Фестивална академия - Варна присъжда четири награди в категориите „Артистичен принос“, „Дигитална среда“, „Социална отговорност“ и „Грижа за публиката“.

През изтеклата година обект на наблюдение бяха 58 фестивала във Варна. За провеждането им са изразходени около  2,5 млн. лв. от общинския, държавния бюджет и от Национален фонд „Култура“. Условията за провеждане на фестивал, който да получи финансиране, са свръхлиберални. Местният фонд „Култура“ играе активна роля. Фестивалите са обособени в отделно направление. Подобна регулация на практика ги отчуждава от всекидневната художествено-творческа активност. Вярно е, че фестивалите са своеобразен взрив в рутината, към която е предразположена локалната общност. Но подобен устрем е добре да се балансира от насрещни изисквания за по-трайни отговорности на място, свързани с образователни и всякакви съпътстващи инициативи. Налице е и остра нужда от безкомпромисни професионални изисквания към организаторите. Уви, във Варна, пък и не само тук, те липсват. Не се използват и възможностите на съвременната информационна среда. Отсъствието на дългосрочен фокус на културните политики не позволява да се събират и систематизират надеждни данни - отчасти, заради липса на знания и умения, административна култура и заради отсъствие на политическа воля за реформиране на сектора.

Тези аргументи мотивираха екипът на платформата https://varnafestivals.eu/ да надгради събраните данни от предишни години и ги интегрира в проследяване на тенденции и процеси.

Нов момент в анализа на фестивалите във Варна беше прегледа на регламентите, по които се провеждат.  Оказа се, че не са редки случаите, когато липсва информация за организатори, участници, художествен профил, източници на финансиране, ред за селекция на програмите си, система на наблюдение и анализ на въздействието…. И въпреки това получават финансиране. Мотивите твърде често са извън професионалните критерии за качество. Като резултат, блендата в местното културно предлагане е толкова стеснена, че в нея все по-нагло и шумно се демонстрира отсъствието на елементарен вкус.   

Анализът на медийното съдържание показва, че една трета от фестивалните сайтове са с неработещи връзки и навигация, без да са адаптирани за мобилни устройства. Така, съзнателно и доброволно се изолират от огромна аудитория. Рядкост са и архивите от минали издания, както и публикуваните предварителни програми. А художествената критика е на практика отсъстващ вид в медийната среда, задавена обилно от контролирани и често недодялани ПР съобщения. 

Фейсбук е най-масово използваната форма за комуникация. Последователите на фестивалните страници във Варна са нараснали почти двойно в сравнение с 2022 г., но техните администратори все още не умеят да се идентифицират адекватно -  обозначават се като. „Работа и образование“, „Продукт/услуга“, „Местен бизнес“...  

Анкетните карти, попълнени от участниците в Академията, допълниха пъзела в подреждането на елементите, които да удостоверят качествена и отговорно свършена работа. Така се оформиха следните резултати за проведените фестивали във Варна през 2023 г.:

 • в категория „За артистичен принос“ - за втора поредна година е отличен Международния театрален фестивал „Варненско лято“;
 • в категорията „Дигитална среда“ - фестивалът РАДАР;
 • в категорията „Социална отговорност“ - Международен фестивал за късометражно кино „Карантината“;
 • награда в категория „Грижа за публиката“ не беше връчена.

 

Наградите бяха обявени от Димитър Чутурков, председател на Постоянната комисия по култура и духовно развитие в Общински съвет - Варна, Валентина Добринчева - кореспондент на БТА - ЛИК и Елица Виденова, експерт по връзки с обществеността на Икономически университет - Варна.

Инициаторът на платформата https://varnafestivals.eu/ Любомир Кутин представи и промените в статуса на регистрираните фестивали. 

Преустановени фестивали:

 • Международен балетен конкурс - Варна
 • Театър “Римски терми”
 • Международен музикален фестивал “Откритие”
 • Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"
 • Седмица на православната книга
 • Международен салон за дигитална и принт арт фотография - Варна
 • Международен фестивал на дигиталните изкуства FUTURO
 • Фестивал за български народни танци"Мегданско веселие край морето"
 • Международен литературен фестивал "Варна Лит"
 • Street Food & Art Festival "Кино и Храна".

 

Възстановен фестивал:

 • Международно биенале на визуалните изкуства „Август в изкуството“

 

Променени имена на фестивали: 

 • Международен хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” 
 • Международен фолклорен фестивал „Варненско лято“

 

Фестивал, който не се провежда във Варна:

 • Международен фестивал за късометражни филми "В двореца" - в Перник

 

Присъединен към платформа https://varnafestivals.eu/:

 • Международен Екслибрис Конкурс Варна.

 

Целият анализ на Фестивална академия - Варна за 2023 г., можете да прочетете ТУК 

 

Обстоятелствата налагат саниране на фестивалната среда във Варна. Платформата https://varnafestivals.eu/ е готова да съдейства, включително и за възстановяването на знакови за Варна събития, без които обликът на града помръква.