Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

07.09.2021

Дигитален каталог на фестивалите във Варна подкрепи проект на Русенската опера за Шостакович

Панчо Владигеров и Шостакович с Варненска филхармония

Панчо Владигеров и Дмитрий Шостакович с Варненска филхармония

 

"Дмитрий Шостакович в България - гостувания и концертни изяви през 1958 и 1965 година."  Това е заглавието на документална изложба, посветена  На 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович (25.09.1906 – 9.08.1975). Проектът е с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“.

 

Откриването на изложбата ще бъде на 19 септември 2021 година във фоайето на Доходното здание - Русе и е  част от съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

 

Документалната изложба представя посещенията на Шостакович в България –  в Русе,  София, Пловдив и Варна. Експонирани са фотографии, запечатали концертните му изяви във Варна, срещите му с български композитори в София, гостуването му в Българската държавна консерватория, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена с присъствието на композитора през 1965 година. 

 

Авторският колектив на проекта включва изследователите  проф. д-р Наташа Япова, д-р Драгомир Йосифов, д-р Веселина Антонова, д-р Любомир Кутин, д-р Андрей Андреев и басът и драматург в Русенската опера Пламен Бейков. Художественото оформление е на художника Орлин Атанасов. Партньори в събирането на архивни материали за изложбата са НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив, Държавен архив - Варна и Регионална библиотека „П.Славейков“ – Варна.

 

В хода на работата по подготовката на дигиталния каталог на фестивалите във Варна през 2020 г. във фонда на Варненския държавен архив бяха открити и идентифицирани около 30 фотографски кадри, отразили посещението на Шостакович във Варна от 17 до 20 януари 1958 г. Те представят неговото посрещане, концерта със Струнен квартет "Бетовен", среща с представители на културата и изкуствата във Варна, посещението на курорта "Златни пясъци" и  "Аладжа манастир".

 

Любопитен факт е, че гостуването на Шостакович във Варна съвпада с подготовката и на авторски концерт на Панчо Владигеров с Варненската филхармония, под диригентството на Емил Главанаков.  Двамата композитори са свързани с дългогодишно приятелство. Шостакович посещава репетиция на оркестъра. 

 

Експозицията акцентира и върху първи изпълнения на негови произведения в страната. Според самия Шостакович, диригентът Добрин Петков е най-добрият интерпретатор на творчеството му, а до неговото име се нарежда и името на Константин Илиев, който за първи път представя пред българската публика неговата Осма симфония. 

 

След представянето в Русе, в течение на следващите месеци, изложбата „Дмитрий Шостакович в България“ ще гостува в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив и във Варна.