Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

06.04.2022

Варненската опера на 75 години

Декор от операта "Силата на съдбата" /1994/. Художник Кина Петрова. Снимка Гаро Кешишян

 

На 6 април 1947 г., е регистрирана Народна опера - Варна.[1] Моделът е избран от художествено-административното ръководство и от отдел «Музикално-сценично изкуство» в министерството на информацията и изкуствата.[2] В протокола за учредяването се изтъква, че необходимите условия и кадрови сили са налице. В началото се решава и материалната обезпеченост на операта за един сезон от 12 месеца. 5 млн. лева дава Министерството на информацията и изкуствата, 3 млн. лева дава Областната дирекция, 7 млн. лева дава Варненската народна община.[3]

За директор е назначен Стефан Николаев, а за главен художествен ръководител е поканен известният български певец Петър Райчев. След конкурс са избрани 32 души от Радиохора и Хор «Морски звуци» с хормайстор Димитър Младенов. Балетът е от около 10 души и е под ръководството на Асен Манолов. Солистичният състав включва 15 певци. Диригент на оркестъра е Руслан Райчев.

За по-малко от месец творческият екип, в който влизат още художниците Асен Попов и Владимир Мисин, подготвя първата си постановка - операта «Продадена невеста» от Б.Сметана. В нея участват Добринка Влахова (Марженка), Дора Цонева (Людмила), Александър Филипов (Вашек), Светослав Рамаданов (Йенек), Николай Йорданов (Кецал), Славейко Филев (Принципал), Янка Кючукова (Есмералда) и Йордан Чифудов (Индианец).[4]

Варненската опера е сред основните участници в програмите на Международния музикален фестивал "Варненско лято". През 1996 г. Регионалния исторически музей - Варна по инициатива на Тинка Бозова организира изложбата Изложба „Мигове от Варненско лято“ с фокус спектаклите на Варненската опера. Заедно с афишите и плакатите бяха демонстрирани костюми  от славните времена на операта през 1950-те, 1960-те и 1970-те години. Събитието беше уважено от много ветерани и действащи участници в оперната трупа. Някои от тях са специално обозначени. Запазен е суровият материал от телевизионния репортаж.    

 

 

През юли 1997 г. беше отбелязана петдесетгодишнината на Варненската опера. Мария Кондова, тогава драматург на Варненска опера, създаде специален каталог с информация за всички премиери в историята на трупата. Снимките са дело на Гаро Кешишян. В рамките на Международен музикален фестивал „Варненско лято“ операта се представи с премиера на „Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини , диригент Христо Игнатов, режисьор Кузман Попов. В главните роли участват Йоланта Николаева и Цветан Цветков.

На специална Оперна гала вечер с режисьор Кузман Попов бяха представени увертюра към операта „Продадена невеста” от Б. Сметана, диригент Руслан Райчев, първо действие из операта „Отело” от Дж. Верди, диригент Христо Игнатов, в главните роли Констадин Андреев и Стефка Евстатиева, пета картина из операта „Набуко” от Дж. Верди, диригент Руслан Райчев, в ролята на Закария Никола Гюзелев, второ действие из операта „Турандот”, диригент Борис Хинчев,  в главните роли участват  Галина Савова и Констадин Андреев.

Регионален телевизионен център - Варна засне специален дневник, посветен на годишнината. Видеоматериалът беше дигитализиран от VHS касета и благодарение на това е достояние на аудиторията, независимо от компромисното качество на записа.

 

 

[1] Кондова, М. 50 години Варненска опера, Варна, изд. “Сталкер”, 1997, с.2
[2] Бикс, А., Янева, А., Каракостова, Р., Ценова, М., Цит. съч. с. 203 - 204
[3] Божова, Н., Петър Райчев и певческото изкуство на ХХ в. изд. МС Варна, с. 104
[4] Кондова, М. 50 години Варненска опера, Варна, изд. “Сталкер”, 1997, с.2

Публикацията е част от Проект "Фестивален дневник" с финансовото съдействие на Национален фонд "Култура".