Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

03.04.2022

Архивни видеокадри от ММФ "Варненско лято" 1997 - първа част

През 1997 г. Международният музикален фестивал "Варненско лято" реализира няколко акцента в програмата си. Те бяха отразени с добре подготвени и заснети репортажи от Регионалния телевизионен център - Варна. Записите са дигитализирани от видеокасети във VHS формат. Качеството на картината не е добро, но има своята документална стойност. Монтажът и субтитрите на английски  са подготвени от Елеонора Казакова, стажант по Програма "Студентски практики". 

 

15 юни беше посветен на 95 годишнината от рождението на Димитър Ненов. Симфоничният оркестър на Средното музикално училище „Добри Христов” - Варна, под диригентството на Милко Коларов, с участието на Женски хор „Добри Христов” и Мари Коровешова-Рокас /сопран/ изпълниха сюита за симфоничен оркестър „Тракия”, а Весела Колева /пиано/ представи неговите "Миниатюри".

 

 

 

Част от почитателите на фестивала си спомнят, че през 1990-те години фоайето на Община Варна беше оформено като пространство за изкуство - с възможности за експозиции на картини и за музикални събития. На 17 юни Виенски саксофонен квартет представи предкласика и съвременна музика.

 

 

На 20 юни пианистката Изабел Льогу представи един сравнително слабо познат за българската публика френски композитор - Деода дьо Северак.

 

 

На 22 юни Зала Дом на изкуствата в цикъла "Млади таланти Явор Желев /флейта/ и Златина Вълкова / пиано/ представиха специално подготвена програма, плод на творческото им сътрудничество. 

 

 

На 24 юни в концерт на лауреати на ІІ Конкурс за млади пианисти „Фредерик Шопен” – Варна 1997 се представиха Пламена Дончева и Мария Янкова. 

 

 

Публикацията е част от Проект "Фестивален дневник" с финансовото съдействие на Национален фонд "Култура".