Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

15.03.2022

Видеозаписи от "Варненско лято" 1991 обогатиха дигиталната колекцията от историята на първия български фестивал

 

Със съдействието на Национален фонд "Култура" и Програма "Студентски практики" продължава дигитализирането на видеоархива на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Записите, съхранени на VHS касети, са предоставени от Община Варна. Публикувани са десет фрагмента. Всички те са монтирани и съпроводени със субтитри на български и английски от Елеонора Казакова - студентка в специалност "Визуални изкуства" от Нов български университет.

 

Проф. д-р Розмари Стателова въвежда аудиторията в особеностите на фестивалната програма. 

 

 

Основен акцент е творчеството на Моцарт /1756-1791/. Фестивалът се открива на 16 юни с неговия Реквием в изпълнение на Варненска филхармония и Хор „Родина” – Русе под диригентството на Христо Христов. Събитието е и в памет на дългогодишния диригент на русенския хор Васил Арнаудов /1933-1991/- роден и израснал във Варна. 

 

 

Цигулковото творчество на Моцарт е представено в две програми, с участието на Минчо Минчев, Веселин Парашкевов и Ваня Миланова под диригентството на Пламен Джуров и  в съпровод на Софийски солисти.

 

 

 

 

Ансамбълът за старинна музика „Камерата трайектина” от Утрехт представя малко познати образци от творчеството на ренесансови  композитори и  поети. Нидерландският  град е домакин на един от най-престижните фестивали за старинна музика. Това е и сериозна гаранция за вкуса  и отношението, с които изпълнителите са  подготвили своето участие.

 

 

Сонатното дуо от Турция Саим Акчил /цигулка/ и Гана Гюрмен /пиано/ представят разнообразна програма. Впоследствие, в продължение на дълги години Саим Акчил ръководи Черноморски камерен оркестър, с който също гостува на фестивала.

 

 

Пол Ван Нес от САЩ участва през годините не само като изпълнител, а и като преподавател. С негова подкрепа млади български пианисти усъвършенстват своето майсторство по света.

 

 

Съставът за старинна музика „Алиа Музика”  изпълнява, подготвени с вещина  непознати образци от испанското Средновековие на оригинални инструменти.

 

 

 

И накрая, подбраните фрагменти с участието на Милчо Левиев, като преподавател и изпълнител, са неговото своеобразно послание за това как да разпознаваме и ценим голямата музика.