Варна

Дигитален Каталог на Фестивалите

06.02.2022

Фестивален монитор във Варна за месец януари

Фото Росен Донев

 

За проекта

 

Проектът „Фестивален дневник“ се реализира с финансовото съдействие на Национален фонд „Култура“. Екипът включва философи, социолози, културолози, музиколози, филолози, програмисти и икономисти. 

 

Предвидени са разнообразни активности. Подкаст “Забравените фестивали във Варна” ще събере в осем части преустановени събития с интересни  мисия и послания. Чрез анализи и коментари ще обсъждаме фестивалния живот във Варна. В помощ на организаторите „Дигиталната антология на фестивалите“ ще споделя ценен опит от различни фестивали по цял свят. 

 

Фестивална академия - Варна ще събира количествени и качествени данни за фестивалите в града. През декември, след внимателна преценка, ще бъдат наградени най-успешно организираните фестивали в категориите: “Артистичен принос”, “Грижа за публиката”, “Социална отговорност”, “Дигитална среда”.

 

Дигиталното позициониране на фестивалните събития във Варна

 

Във фокуса на наблюдение са 53 актуални фестивални форума, идентифицирани в Дигиталния каталог https://varnafestivals.eu/, както и тяхната комуникационна активност в уеб пространството /W/, фейсбук /F/, инстаграм /I/ и ютюб /Y/. Повече от половината фестивали във Варна имат собствени сайтове и използват фейсбук, но едва около една четвърт разчитат на ютюб канали и профили в инстаграм. 

 

Фестивалите, в зависимост от разнообразието на активностите, са обособени в пет групи. Десет от тях публикуват в четирите платформи. Представени са традиционните артистични празници и по-нови събития от последното десетилетие. Шест фестивала, доминирани от филмовото изкуство, използват по три комуникационни канала. Единадесет фестивала, преобладаващо ангажирани с любителски изкуства и художествени конкурси за млади изпълнители, се заявяват в два комуникационни канала. Смущаващо е, че близо половината от наблюдаваните фестивали разчитат едва на една платформа или са практически невидими в дигиталното пространство. 

 

Необходими уточнения

 

Някои фестивали се провеждат в столицата и представят във Варна само свои реплики /Киномания, София Менар филм фест, Алея на книгата, Международен кино-литературен фестивал CineLibri,  Международен фестивал за късометражни филми "В двореца", Филмов фестивал "Master of Art", Street Food & Art Festival "Кино и Храна"/. Това е и причината да не се отчитат част от  комуникационните им активности, защото в тях липсва информация за Варна. Може би е добре техните организатори да се насърчат в инвестирането на усилия, например в създаването на уникално художествено съдържание, повлияно от локалната среда или в конкретни дейности за ангажиране на местната публика, както и в създаването на специални сайтове или раздели, посветени на Варна…

 

В някои уеб сайтове фестивалите са бегло засегнати. Акцентът в съдържанието им е дейността на техните организатори – читалища, сдружения, корпорации. Ето защо те също не са отчетени в наблюдението. Във фейсбук има фестивали, регистрирали профили, по подобие на физическите лица. Има страници и групи, посветени на отделни фестивални издания или с несистематизирана информация за реализираните от тях събития. Те също не са отчетени. 

 

Ще бъде грешка, ако представените данни се възприемат като класация. Възможно е екипът на проекта да не е съумял да идентифицира изчерпателно и коректно някои от участниците. При допуснати неточности, сме готови на корекции. За целта разчитаме на обратната връзка от страна на организаторите. Да не забравяме, че предстои още много работа, включително и по-задълбочен, качествен анализ на публикуваното дигитално съдържание. При всички случаи екипът на проекта очаква с публикациите си да помогне за „сверяване на часовниците“ и за достигането до нови фестивални публики.

 

Резултати

 

 

Анализът е подготвен от: 

д-р Любомир Кутин

доц. д-р Тодор Ялъмов

Десислава Неделчева

Мария-Магдалена Арнаудова

Елена Колишева

Михаела Каръмова

Публикацията е част от Проект "Фестивален дневник" с финансовото съдействие на Национален фонд "Култура".